Vedal og Bakkens sparetips

Vedal og Bakkens sparetips

 

Det er en kjent sak at studenter har det trangt økonomisk, og i avisene skriver kjente økonomer stadig om gode sparetips. Senest ble det i septemberutgaven av Unikum gitt gode tips til hvordan man får studiestøtta til å strekke til. Men de færreste studenter lager budsjetter og fører regnskap. Derfor har vi laget våre 10 egne sparetips. 

 

Dagens studiestøtte er betraktelig lavere enn den var for 20 år siden, og det er vanskelig å se for seg at mamma og pappa kunne spise middag i kantina hver dag og likevel ha mer og rutte med.

 

1. Bo gratis! Hvis du ikke er så heldig at du har familie i byen, og kan bo tilnærmet gratis, har SiA Bolig stadig vekk noen ledige hybelenheter. Dersom du likevel tar sjansen på å flytte inn i et kollektiv med minimum 7 andre studenter kan du fortsette å lese:

2. Vær snill! Vær snill med foreldre og besteforeldre. Det du får av lånekassen vil ikke strekke til, så du vil måtte ty til alternative inntektskilder. Hele 4 av 10 studenter mottar støtte hjemmefra.

3. Spis nudler! Nudler er den nasjonale studentretten, og er rett og slett undervurdert. Pengene du sparer kan du bruke på en tur til Bergen og delta i Vestlandsmesterskap i nuddelspising. Rekorden på å spise en nuddelpakke er utrolige 11,37 sekunder.

4. Spar strøm! Gå med vinterklær inne. Da kan du spare mye på strømregninga. Husk – det er ikke kaldt før du har istapper i barten. Skulle det likevel bli for kaldt og du pådrar deg lungebetennelse, må du huske at du kan søke om refusjon til SiAs helsekasse på legebesøk.

5. Engasjer deg! Delta på presentasjoner, Coffee Hour og arrangementer i regi av studentaktiviteter. Ikke bare er det sosialt og lærerikt, men flere byr også på en matbit. Og vipps, der sparte du de middagspengene.

6. Alkohol er dyrt! Drikk derfor med måte og suppler med vann (det er gratis) på vors. Hold deg til lykkepromillen og unngå dyr nattmat.

7. Lag ønskelister! Det drypper kanskje litt ekstra på fattige studenter rundt juletider. Start med ønskelisten tidlig, og pass på at den får plass i alle familiemedlemmers lommer i god tid innen juleferien.

8. Fortsatt under 20? Kom deg til tannlegen ASAP! Hvis du er uheldig og allerede har fylt 20 har flere tannlegesentre studentrabatter på sine behandlinger.

9. Benytt deg av tilbud! Østsia og Bluebox mottar ofte restematen fra kiosken i kantina. Her får du supper og boller til rabatterte priser. I tillegg er ølen billigere dersom fristelsen blir for stor.

10. Last ned AKT mobilbillett-appen! Et hett tips er å registrere bankkortet i stedet for telefonen som betaling. Da betaler du faktisk 5 kroner mindre for en enkeltbillett.

 

Nyt studietiden, og gled dere til 2020! Da er opptrappingen til 11 måneders studiestøtte klar! Det eneste som da mangler er at den økes til 1,5 G

Hilsen
Helene og Kristian
Nestleder og fagpolitisk ansvarlig i STA

 

Publisert 29. september 2016

 

 

No comments